Kinesisk matterapi

Lenka Novobilska legitimerad veterinär

Kinesisk matterapi

Kinesisk mat-terapi är en del av de fyra delarna av Traditionell kinesisk medicin (TCM). Redan för 2000 år sedan, arbetade läkare i Kina med att utvärdera och registrera olika livsmedels egenskaper och deras effekt på kroppen. Dessa studier visar att livsmedel kan användas som medicin för att bevara hälsa, förrebygga och behandla sjukdomar. Mat anses ge samma energetiska efekt som örter (kylning, värmning etc) för behandling av sjukdomar. Detta baseras på liknande principer, men har ett bredare användnings område. Kinesisk mat-terapi följer samma diagnostiska och behandlingsprinciper som akupunktur och kinesisk örtmedicin. Dieter är konstruerade att återställa balans i kroppen och att samverka med övriga TCM metoder.

 

Mat är grupperade i fyra grundläggande energetiska klasser:

  1. Termisk natur (varm, neutral, kallt)
  2. Smak (surt, beskt, sött, stickande och salt)
  3. Samband med organ (ett livsmedel kan påverka specifika inre organ)
  4. Meridian tillhörighet (ett livsmedel kan påverka specifika meridianer)