Akupunktur

Lenka Novobilska legitimerad veterinär

Akupunktur

Energin i kroppen flödar genom ett nättverk av meridianerna. Man kan föreställa sig meridianerna som ett tunnelbanenät i kroppen där huvudvägen genom staden består av olika delar och varje del har en station. I TCVM är meridianerna linjerna, organen är stationer och akupunkturpunkterna områden längs vägen där energin (trafikflödet) kan påverkas. Man måste känna till vilka områden (akupunkturpunkter) som fungerar bäst under olika förhållanden för att hålla trafiken flytande.

 

Hur fungerar akupunktur?

Med hjälp av dagens teknik t.ex MRI kan man mäta och se meridianer och flöde i meridianerna. Genom olika historiska fynd, kan man bevisa att detta var redan känt i antiken.

I västerländska medicinska termer, kan akupunktur hjälpa kroppen att läka sig själv genom att påverka vissa fysiologiska förändringar. Till exempel kan akupunktur stimulera nerverna, öka blodcirkulationen, lindra muskelspasmer, och frigöra hormoner, såsom endorfiner (en av kroppens smärtkontrollkemikalier) och kortisol (ett naturligt steroid). Även om många av akupunkturens fysiologiska effekter har studerats är flertalet fortfarande okända. Ytterligare forskning bör bedrivas för att upptäcka alla akupunktur effekter och dess rätta användning i veterinärmedicin.

 

 

Vilka sjukdomar får man behandla med akupunktur?

Alla sjukdomar, men prognos och resultat beror på olika omständigheter. Som jag har sagt tidigare är akupunktur bara en del av helheten inom Traditionell kinesisk medicin.

T.ex. om jag ska behandla en patient med hudbesvär enbart med akupunktur, kommer patienten inte att bli frisk. Men om jag kombinerar akupunktur med t.ex matterapi och andra behandlingar, då får jag en välmående patient utan symptom.

Generellt menar jag att ett kronisk problem hos en gammal hund kommer att kräva mer behandling och fler insatser än ett akut problem hos en ung individ.

 

Gör akupunktur ont?

För små djur, är införandet av akupunkturnålar nästan smärtfritt. De flesta djur blir väldigt avslappnade och kan även bli sömniga. Akupunkturbehandling kan orsaka en viss känsla, som pinglande, kramper eller domningar som kan uppstå hos människor och som kan vara obekvämt för vissa djur.

 

Är akupunktur farligt för djur?

Akupunktur är en av de säkraste formerna av medicinsk behandling av djur när det utförs av en välutbildad veterinär. Biverkningar av akupunktur är sällsynta, men det finns. Symptomen hos individen kan förvärras upp till 48 timmar efter en behnadling. Vissa djur kan även bli slöa eller sömniga under de närmaste 24 timmarna. Vilket är en indikation på att vissa fysiologiska förändringar utvecklas, och att det följs av en förbättring av symptomen.

 

Titta gärna här, så får ni läsa mer om behandling av djur med TCVM.

http://www.tcvm.com/Resources/NewsArticles/TabId/245/PID/1382/CategoryID/6/CategoryName/TCVMNewsletter/Default.aspx