Hälsosam kost

Lenka Novobilska legitimerad veterinär

Hälsosam kost

Det är alltid stor diskussion om vilken mat som är hälsosam för hundar/katter. Det finns många som föredrar torrfoder, andra som ger sina djur bara färskfoder och ytterligare andra som lagar mat eller blandar ihop allt.

Torrfoder anser jag inte vara bra mat, åtminstone inte långsiktigt. Jag brukar jämföra det med snabbmat: Du kan äta det ibland, men varje dag går inte.

(Du som inte vet vad som händer med din kropp ifall du äter snabbmat varje dag, titta här.)

Men jag själv måste erkänna att jag tills jag upptäckte kinesisk medicin alltid trodde att torrfoder är det bästa. Men mina kunskaper och erfarenheter har utvecklat sig och gör så hela tiden. Jag började tänka och ifrågasätta mer. Jag blev helt enkelt mer intresserad av allt och har inte bara tagit till mig information som ett faktum.

 

Varför inte torrfoder?

För det första: Alla torrfoder är värmebehandlade, vilket betyder att alla varor, tack vare en hög temperatur, torkar till något utan biologiskt värde. Därför måste de tillsätta vitaminer och mineraler i efterhand. Utöver det så lägger de ofta till kemiska tillsatser, konserveringsmedel och antioxidanter, som oftast har hälsovådliga biverkningar. För mycket spannmål, soja, majs och för lite bra kvalitetsprotein är andra anledningar till varför torrfoder inte är bra.

Kallpressade torrfoder är ett bra alternativ om man vill använda torrfoder. Genom en tillagning i låga temperaturer kan de ursprungliga råvarornas smak, vitaminer och mineraler bibehållas.

 

För det andra: Man vet inte riktigt vad det innehåller. Man kan tro etiketten, men t.ex. TestFakta har visat på skillnaden mellan innehållsförteckningarna och vad fodren egentligen innehåller. Analysen har visat att det ibland finns en stor skillnad. Hela testet här.

Tänk själv: Vad brukar du äta och hur mår du efter maten? Hur mår du efter du ätit snabbmat, t.ex. på McDonalds, jämfört med en hemmagjord pumpasoppa? Har du kanske halsbränna och sura uppstötningar efter hamburgaren och en skön mättnadskänsla efter soppan?

 

Vilken mat köper du åt dina barn? Troligen färska varor, kanske ekologiskt eller gärna närproducerat. Hur skulle det kännas om du var tvungen att bara äta torra foderkulor hela tiden? Skulle du bli uttorkad? Kanske är det också det att maten är torr – magen måste arbeta extra för att producera vätska i magen.

Hur mycket kostar dyrt ”bra torrfoder”? Hur mycket kostar färsk mat för hundar? Jag lagar mat åt min hund och handlar inälvor, grisknorrar, broskben, nötkött och grönsaker mm på CityGross. I genomsnitt överstiger detta inte 30 kr/kg.

Jag vill inte be dig att sluta med torrfoder, utan bara att du tänker över din hunds kost. Tänk själva på vad du äter, hur du mår och hur du vill att din hund ska må.