Lenka Novobilska

Lenka Novobilska legitimerad veterinär

Om mig

Jag, som driver Holistisk Veterinär heter Lenka Novobilska, är utbildad veterinär från Tjeckien.

 

Jag tog veterinärexamen i Tjeckien i 2007 och sedan dess har jag arbetat med smådjur både i Sverige och Tjeckien.

Jag började min utbildning till holistisk veterinär på University of Veterinary and Pharmaceutical Sciences Brno i Tjeckien.

Jag har alltid haft omplacerade hundar. De var oftast kronisk sjuka och hade dåligt psyke. Tack vare dem har jag lärt mig oehört mycket. Jag började då märka att känslor påverkar kroppen, att man blir sjuk om man är t.ex. uppstressad eller rädd hela tiden.

Redan på universitet var jag väldigt frustrerad över att ingen tänkte på känslor när det gäller djur, som om känslor inte finns.

 

Att man inte erkänner känslor som orsak till sjukdom. Att man behandlar symptom, men tänker inte på helheten. Jag utvecklade mina tankar efter hand.

Varför vi människor stoppar i ett djur mediciner när det finns naturläkemedel som fungerar lika bra och även bättre, eftersom de kan återställa balansen i kroppen?

Svar på mina frågor hittade jag då inom homeopati. Jag utbildade mig under 2 år i detta i en kurs för läkare/veterinärer/farmaceuter (CEDH - Boiron)

Jag var nöjd med homeopati, men saknade fortfarande grunderna, förklaringen till hur kroppen fungerar, sambandet mellan organ, kännslor och deras roll. Jag visste att allt det här finns i kinesisk medicin, eftersom den är grunden till alla kunskaper inom traditionell österländsk medicin.

Det gick flera år tills jag till slut hittade en riktig bra kurs inom TCVM (Traditional Chinese Veterinary Medicine) hos IVAS (International Veterinary Acupuncture Society) i Holland. Den var helt fantastisk. Jag flög dit en gång i månaden under 1,5 år för att lära mig akupunktur, grunderna inom kinesisk medicin och för att dela och diskutera erfarenheter med andra veterinärer från hela Europa.

Som ni vet, man slutar aldrig att lära sig nya saker! Min man bara skrattar, för att sedan deltog jag i en annan kurs i Danmark ”Chinese Food Therapy, Special Acupucture Techniques and Classical Points“.

Senaste kursen jag gick på var ännu mer fördjupande inom ”Chinese Veterinary Food Therapy” och då gick jag i Holland igen.

Sista två åren arbetade jag med en fantastisk veterinär AnnMarie Weber i Orsa. Hon har använt akupunktur under 20 år. Vi hade en rolig och fantastisk tid tillsammans. Nu är det riktig roligt att arbeta, då jag har allt mer kunskaper till grund för att ställa rätt diagnos och hjälpa djur på det bästa sätt.

 

Jag är certifierad inom:

Veterinär akupunktur (International Veterinary Acupuncture Society)

Homeopati (Centrum for Education and Development of Homeopathy - CEDH)

 

 

Ni kanske undrar varför har jag kommit till Sverige?

Min man (också veterinär) jobbar som forskare. För fyra år sedan fick han jobb på SLU. Han hade arbetat bara med sina forskningsprojekt men sedan maj 2014 undervisar han också veterinärstudenter och studenter på Uppsala Universitet. Vi har två fantastiska barn som går i skolan. När jag inte jobbar älskar jag att vara ute med vår hund Chicko, heja på min son som spelar volleyboll, titta på min dotter som hela tiden pysslar något, dansa, träna tai-chi, lyssna på musik, läsa mer om kinesisk medicin och framförallt njuta av livet.